Nina och Robert

Nina och Robert
bröllop

fredag 27 mars 2015

Pantamera!

Vill slå ett slag för miljön idag och pusha lite för återvinning! Jag är absolut ingen miljökämpe av första klass, det ska jag villigt erkänna. Men jag gör lite grann och jag hoppas att det kommer bli mycket bättre när vårt nya kök är på plats då vi kommer ha lite bättre utrymme och plats för att sortera mer. Tyvärr har vi ingen bra återvinning i vårt soprum, bara hushållsavfall & kompostering men jag hoppas att det kommer hända något på den fronten snart, och tänkte lyfta det till styrelsen vid något tillfälle framöver. Nu får vi bege oss en bra bit för att komma till återvinningen och har man mycket att ta med sig måste man ta bilen (miljövänligt va??!). I dagsläget sorterar vi i alla fall kartong, komposterar, köper ekologisk så ofta det går & pantar. Jag cyklar ju gärna till jobbet (ej i detta tillstånd som jag är i nu dock) och gör jag inte det blir det buss. Men eftersom min man brummar runt i en dieselbil (och jag också såklart ibland) känns det mest som jag kompenserar för de utsläppen istället för att bidra med något. Men men... 
Min stora miljöförebild är i alla fall pappa! Ja, och mamma är minst lika duktig hon. Men pappa har så länge jag kan minnas sorterat, cyklat och haft ett vettigt miljötänk.  De sorterar allt! Jag vågar knappt slänga skräp hemma hos dem längre för jag lägger bara fel hela tiden :-) Men de har också en superbra återvinningsstation i närmsta soprum och det underlättar ju enormt. Jag tycker det är så himla härligt att ekologiskt & krav ökat så ofantligt senaste tiden. Det leder ju till utökat utbud och lägre priser. Ekologiskt är ju inte bara bättre för en att äta med tanke på bekämpningsmedel utan också mer miljövänligt i många fall (dock inte alltid, t.ex. långa transporter är inte alltid så bra, där kan närodlat vara ett bra alternativ också!). Mitt tips är att försöka göra det lilla man kan. Har man inte råd att byta allt till eko så börja med några få varor (bananer, kaffe, druvor), och har man platsbrist och svårt att sortera, välj något i alla fall. Kanske kartong eller kompost som oftas funkar att göra trots utrymmesbrist! Så alla där ute - dra ert strå till stacken, hur litet det än är - så slipper mina föräldrar dra hela lasset ;-) 


1 kommentar:

  1. Så roligt att du uppskattar sorteringen vi hållit på med i....ett stort antal år! Örebro har verkligen legat i förgrunden vad gäller miljötänk, byggt ut sorteringsstationer och senare också soprum med sorteringskärll i så gott som varje kvarter! Det är ju förutsättningen för att det verkligen blir effektivt! Ligg på om närmare sopstationer, det måste ju ändå bli bättre att hämta med en stor bil än att var och en tar sin bil och åker var för sig!

    SvaraRadera