- 110 g smör
- 2 1/4 dl socker
- 1 msk sirap
- 2 ägg
- 1 1/2 dl vetemjöl
- 1/2 tsk salt
- 1 1/2 tsk vaniljsocker
- 1 dl kakao
- 2 dubbeldaim (à 56 g)
- smör + ströbröd till formen
- Fyllning
- 5 gelatinblad
- 1/2 + 1 liter jordgubbar
- 3 äggulor
- 2 dl florsocker
- 6 dl vispgrädde
Gör så här
1. Sätt ugnen på 175°C. Vispa smör, socker och sirap pösigt. Rör ner äggen.2. Blanda vetemjöl, salt, vaniljsocker och kakao. Hacka daimen grovt. Tillsätt mjölblandningen och daimen i smeten. Bre ut smeten i en smord, bröad springform, ca 24 cm i diameter.
3. Grädda i ca 20 minuter. Låt svalna.
4. Blötlägg gelatinbladen 5 minuter i kallt vatten.
5. Mixa 1/2 liter jordgubbar i matberedare/stavmixer till en slät puré.
6. Vispa äggulor och florsocker luftigt. Vispa grädden till lös konsistens.
7. Värm 1/2 dl av jordgubbspurén i en kastrull. Ta upp gelatinbladen och tillsätt i kastrullen. Låt det smälta på svag värme. Rör ner gelatinblandningen i resten av purén.
8. Blanda försiktigt ner äggsmeten i purén och sedan grädden till en slät smet. Häll smeten över bottnen. Ställ minst 4 timmar i kylskåp eller i frysen. Tina 4 timmar i rumstemperatur vid serveringen.
9. Toppa tårtan med 1 liter rensade jordgubbar.
Åh vilket bra tips! Ska kankse försöka mig på att baka i min nya gasugn till midsommar. Henrik får ner sina kompisar så det kunde vara trevligt att vara en "duktig flickvän".. =) Nooooot!! ;)
SvaraRaderaKram T
Haha! Gör't! Denna kakan är bra att testa ugnen med för det enda som ska gräddas är kladdkakan och det är ju en ganska tacksam kaka att köra i ugnen (kakor med bakpulver i kan vara luriga om man har en ny ugn fick jag lära mig när jag flyttade!). Denna är supergod, smakar verkligen jordgubbar!
SvaraRaderaSer jäkligt god ut! Jag testar. Återkommer med resultatet.. =)
SvaraRaderaT
Ser jättegod ut Nina! Var det denna ni pratade om så mycket för länge sen?
SvaraRaderaT
Om du bara har undervärme som vi har i vår gasugn så sätt den ganska högt upp och med en eller två extra plåtar under så jämnar värmen ut sig lite